Ο χειμώνας του Γκούντερ

-20% Ο χειμώνας του Γκούντερ
Εκδότης: Libreria Española ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Κωδικός Προϊόντος: 01026103
Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα
ISBN: 978-960-7634-22-1
18,00€ 14,48€ Χωρίς ΦΠΑ:13,66€
Ποσότητα: Καλάθι

Τίτλος: Ο χειμώνας του Γκούντερ
Συγγραφέας: 
Juan Manuel Marcos

Μεταφράστηκε σε περισσότερες από 40 γλώσσες

Μετάφραση: Ευθυμία Παυλάκη [Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας]
Εισαγωγικό Σημείωμα: Ανθή Παπαγεωργίου [Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας]
Εξώφυλλο: Το εξώφυλλο απεικονίζει το έργο “Story of a refugee” του ζωγράφου Delawer Omar
Σελίδες: 360

 

Ο χειμώνας του Γκούντερ του πεζογράφου, ποιητή, δοκιμιογράφου, κριτικού λογοτεχνίας και πανεπιστημιακού καθηγητή Χουάν Μανουέλ Μάρκος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πεζογραφήματα της σύγχρονης παραγουανής λογοτεχνίας, μεταφρασμένο σε περισσότερες από 40 γλώσσες μέχρι σήμερα. Ο ίδιος ο Μάρκος θεωρείται, σύμφωνα με πολλούς κριτικούς, ο σπουδαιότερος λογοτέχνης της Παραγουάης, μετά τον Αουγούστο Ρόα Μπάστος, και συγκαταλέγεται στους μεταμοντέρνους συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής.
Η ιστορία εκτυλίσσεται στην πόλη Κορριέντες της Αργεντινής, όπου περιγράφεται η ζωή δύο οικογενειών. Αυτής του καιροσκόπου δικηγόρου Εβαρίστο Σαρριά-Κιρόγα, και αυτής του Φρανσίσκο Χαβιέρ "Πάντσο" Γκούντερ, γιου Γερμανών μεταναστών στην Παραγουάη. Από την αρχή διαφαίνεται μια σχέση ανάμεσα στις δύο οικογένειες, με τη φιλία μεταξύ της κόρης του Εβαρίστο Κιρόγα, Βερόνικα, και της Σολεδάδ, ανιψιάς του Γκούντερ. Η σχέση αυτή γίνεται όλο και πιο στενή μέσα από διάφορα γεγονότα και, ιδιαίτερα, μετά τον τραγικό θάνατο του Αλμπέρτο, αδελφού της Βερόνικα και εραστή της Σολεδάδ, για τον οποίο κατηγορείται άδικα η Σολεδάδ. Από το σημείο αυτό και έπειτα, ο συγγραφέας εστιάζει στην προσπάθεια του Γκούντερ να σώσει την ανιψιά του και στη μεταστροφή του, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, από ένα υπερσυντηρητικό τραπεζίτη σε έναν άνθρωπό που παράτησε τα αξιώματά του για να ζήσει στην Παραγουάη μια πιο απλή, πιο δύσκολή, αλλά και πιο ευτυχισμένη ζωή. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Γκούντερ στο λόγο που έβγαλε στην κηδεία του στρατηγού Γκονσάλες: "Μιλάω αποκλειστικά προσωπικά, χωρίς να εμπλέκω το σωματείο των κουρέων ούτε κάποιο άλλο οργανισμό, και ακόμα περισσότερο αυτόν του οποίου ξέρετε ότι είμαι διευθυντής, δεδομένου ότι σήμερα το πρωί παραιτήθηκα για να επιστρέψω στην Παραγουάη για να δω σε τι μπορώ να φανώ χρήσιμος εδώ. Εμένα ποτέ δε με ενδιέφερε η πολιτική και δεν μπορώ να καταλάβω τους πολιτικούς, που περνάνε όλη τους τη ζωή με τρομακτικές θυσίες για να φθάσουν να γίνουν πρόεδροι και να τους υμνούν όπου πάνε για μερικά χρόνια. Μου φαίνεται ότι αποτελεί σπουδαιότερο λόγο ικανοποίησης για κάποιον το να νιώθει ανώνυμος πολίτης ανάμεσα σε τετρακόσια εκατομμύρια Λατιναμερικάνους, παρά να είναι πρόεδρος οποιασδήποτε από τις ψευτοδημοκρατίες μας. Αλλά, τελικά, εγώ γυρίζω τώρα στην Παραγουάη, γιατί είναι η πατρίδα μου".
Ανθή Παπαγεωργίου [Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας]

 

Juan Manuel Marcos [Χουάν Μανουέλ Μάρκος]

O Χουάν Μανούελ Μάρκος γεννήθηκε στην Παραγουάη το 1950. Έχει τον τίτλο του Διδάκτορα Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πίτσμπερκ της Πελσυμβανίας. Έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Γέιλ και Χάρβαρντ. Διακρίθηκε σε πολλούς ακαδημαϊκούς διαγωνισμούς στις ΗΠΑ και δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Οκλαχόμα και της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες. Είναι ένας από τους κύριους πολιτιστικούς φορείς στον αγώνα για τη δημοκρατία στην Παραγουάη, υπέστη διώξεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια, αλλά και δώδεκα χρόνια εξορίας. Στην Παραγουάη ίδρυσε το Πανεπιστήμιο του Βορρά (Universidad del Norte), το πιο σημαντικό και μεγάλο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη χώρα, όπου και είναι πρύτανης από το 1991. Ήταν Βουλευτής και Γερουσιαστής του Έθνους, και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Μερκοσούρ. Σήμερα είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και Πολιτισμού, το ανώτατο όργανο του Υπουργείου Παιδείας. Το έργο του περιλαμβάνει τα είδη της ποίησης, του θεάτρου, δοκίμιο, αφήγηση. Τα βιβλία του Ποιήματα (Βραβείο René Dávalos, 1970), και Ποιήματα και Τραγούδια (1987), οι στίχοι του για λαϊκή μουσική, και σκηνογραφίες για τις κινηματογραφικές παραγωγές Ñandejara Rekove (1972) και Lopez (1973), συνέβαλαν ουσιαστικά στην αναγέννηση της ποίησης της Παραγουάης. Επίσης, τα δοκίμιά του, Roa Bastos, πρόδρομου του Ρostboom, (Μεξικό, Διεθνές Βραβείο Δοκιμίου Plural, 1982) και De García rquez al postboom (Μαδρίτη, 1986), τα πολυάριθμα άρθρα του σε διεθνή έντυπα, όπως τα Revista Latinoamericana, Modern Language Notes, Hispanic Journal, Studies in the Humanities, Hispania, Cuadernos Americanos, Plural, Cuadernos Hispanoamericanos, Escritura, Puro Cuento , και πολλά άλλα, και το περιοδικό του Discurso literario που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1983, έχουν χρησιμεύσει ως θεωρητικό πλαίσιο στην ανάπτυξη της Λατινοαμερικάνικης postboom. Εκτός από διάφορες αναφορές σε διαφορετικά περιοδικά, είναι συγγραφέας του διηγήματος Ο χειμώνας του Γκούντερ (El invierno de Gunter), που θεωρείται το σημαντικότερο παραγουανό διήγημα της τελευταίας δεκαετίας, επιλεγμένο από έναν μεγάλο αριθμό κριτικών ως ένα από τα δέκα σημαντικά έργα στην ιστορία της Παραγουάης, ανακηρύχθηκε ως έργο εθνικού εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Παιδείας της χώρας, και έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες.

Τίτλος: SERENGETI - ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ​ Συγγραφέας: Ramiro Torres de Miguel Το μεξικάνικ..
10,00€ 8,00€
Χωρίς ΦΠΑ: 7,55€

Τίτλος: Τα παιδιά του Αραράτ​ Συγγραφέας: Τζεμίλ Τουράν Το εξώφυλλο απεικονίζει το έργο &ld..
15,00€ 12,00€
Χωρίς ΦΠΑ: 11,32€